Wijziging van eenmanszaak naar BV

Wijziging van eenmanszaak naar BV

Niet gecategoriseerd 0

Een veel gestelde vraag die ik regelmatig hoor is “wanneer is het verstandig om mijn eenmanszaak om te zetten naar een BV?”.

Om die vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk de verschillen te weten en te begrijpen. Vooropgesteld dat iedere situatie echt anders is en dat dit natuurlijk maatwerk is en blijft, zijn hier de belangrijkste punten waarop je je besluit zou kunnen baseren:

Aansprakelijkheid

De eigenaar van een eenmanszaak is volledig aansprakelijk voor alles wat met het bedrijf te maken heeft. De eigenaar staat altijd persoonlijk garant, ook met het volledige privé vermogen van de ondernemer. Ga je een lening aan namens het bedrijf of neem je personeel in dienst, hou er dan rekening mee dat als je uiteindelijk niet aan je zakelijke verplichtingen kunt voldoen, je privé bij moet springen.

Bij een BV is dit anders geregeld. Een BV is een zelfstandig rechtspersoon en staat daarmee los van de eigenaar. Als eigenaar ben je meestal ook bestuurder van de BV en er is wel zoiets als aansprakelijkheid bij onbehoorlijk bestuur. Dat wil zeggen dat je wel aansprakelijk kunt worden gesteld als je er doelbewust een puinhoop van maakt. Bovendien als je een financiering aangaat, kan het zijn dat de verstrekker (bank of anders) eist dat je persoonlijk garant staat. Dan blijf je wel voor dat risico ook privé aansprakelijk.

Fiscaal

Bij een hoog inkomen betaal je over het algemeen minder belasting als eigenaar van een BV dan van een eenmanszaak. Het omslagpunt wijzigt jaarlijks met de wijzigingen in de belasting percentages en is natuurlijk afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie, maar lag in 2022 in de meeste gevallen rond een winst van € 120.000,- van de eenmanszaak. Laat je goed adviseren door je accountant wat voor jou het omslagpunt precies is.

Omzetten

Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV is altijd maatwerk. Ik kan je samen met je accountant begeleiden in dit proces, waarbij de accountant alle financiële zaken kan afhandelen en ik je kan helpen met je ambities op het gebied van ondernemerschap. Wil je hier meer over weten? Bel mij gerust voor een afspraak.